Enorm interesse for KI

Våre møter om kunstig intelligens (KI) blir denne vinteren fulltegnet med ventelister på svært kort tid. Kunnskapsbehovet, usikkerheten og nysgjerrigheten er den samme i hele næringslivet.
  • Publisert torsdag 22. februar 2024

KI – kunstig intelligens. For mange kan bokstavene like gjerne stå for Kan Ingenting.

- Det er ikke det minste rart. Selv vi teknologer som arbeider med dette hele tiden, er veldig usikre på hva det vil innebære i arbeidshverdagen, sier Marius Arnesen, redaktør i NRKs teknologiredaksjon NRKBeta. Han deltok nylig på et frokostmøte Bergen Næringsråd arrangerte i samarbeid med Nordiske Mediedager, under tittelen «Dette må næringslivet vite om KI».

Vil være i forkant
Bergen Næringsråd, det største nettverket for næringslivet på Vestlandet, arrangerer nærmere 200 møter hvert år. Denne vinteren har oppslutningen vært enorm hver gang kunstig intelligens (eller AI – artificial intelligence) diskuteres.

- Teknologiens evne til å forbedre effektivitet, automatisere prosesser og drive innovasjon er blant hovedgrunnene til den økte interessen. Bedriftsledere forstår at KI er avgjørende for å holde tritt med en stadig mer digitalisert og konkurranseorientert verden, mener Astrid Hårstad, næringspolitisk rådgiver og koordinator for Bergen Næringsråds Ekspertgruppe for Digitalisering.

Bergen Næringsråd ønsker å være i forkant av denne utviklingen.

- Ved å skape møteplasser for lokale bedrifter, eksperter og forskere prøver vi å finne ut hvordan kunstig intelligens kan transformere næringslivet i regionen. For vi vet at det kommer til å skje, sier Astrid Hårstad.

NHO og Abelia har i en undersøkelse slått fast at KI kan øke norsk verdiskaping med 5600 milliarder frem mot 2040. Forutsetningen er at næringslivet skaffer seg innsikten og kompetansen som trengs – og starter nå. Dyktige bedrifter kan forbedre sin operasjonelle effektivitet, ta bedre beslutninger basert på dataanalyser og skape nye og innovative produkter og tjenester. KI kan også bidra til å redusere kostnader og øke konkurranseevnen. Det er derfor viktig at ledere investerer tid og ressurser for å forstå hvordan kunstig intelligens kan tas i bruk på en best mulig måte.

En eksistensiell trussel
Implementeringen av kunstig intelligens gir også grunner til bekymring. Etiske spørsmål, sikkerhet og personvern, faren for manipulering og fake news, er noen utfordringer som må løses.

Gard Steiro, sjefredaktør i VG, deltok også på frokostmøtet som ble arrangert i samarbeid med Nordiske Mediedager. Han understreker at alle ansatte i Norges største avis aktivt må delta i utforskingen av hvordan KI best kan brukes.

- De som ikke blir med på dette, har kanskje ikke en jobb å gå til om noen år. Bill Gates, grunnleggeren av Microsoft, har sagt at utviklingen av kunstig intelligens er like viktig som oppfinnelsen av mikroprosessoren, pc-en, internettet og mobiltelefonen.

VG-redaktøren er like usikker på hva som ligger rundt neste sving som de fleste andre møtedeltakerne.

- Det er ingen tvil om at KI utgjør en eksistensiell trussel mot journalistikken. På samme tid er KI det beste som har skjedd. Det er i dette landskapet vi nå må manøvrere, sier Gard Steiro.

Samia Touileb er førsteamanuensis i språkteknologi ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. På frokostmøtet den 21. februar belyste hun noen etiske problemstillinger knyttet til språkmodeller.

- Tilgjengelig teknologi kommer alltid til å bli brukt. Men bruk av kunstig intelligens innebærer også en fare for at vi taper noe av vår kreativitet og evne til kritisk tenkning, advarte UiB-forskeren.

Her er et utvalg av møtene Bergen Næringsråd har gjennomført så langt i 2024 om kunstig intelligens:

21. februar: Realiser AI-potensialet på arbeidsplassen: Kan Copilot utløse mulighetene?
Et samarbeid med KPMG og Salgs- og reklameforeningen i Bergen.


20. februar: Dette må næringslivet vite om KI
Et samarbeid med Nordiske Mediedager
 

24. januar: Hva er Copilot og hvorfor bry seg?
Et samarbeid med Bouvet
 

18. januar: Kunstig intelligens i helsesektoren: Hvilken kunnskap trenger vi?
Et samarbeid med helseklyngen Eitri
 

I tillegg er kunstig intelligens oftest et deltema på alle større konferanser som vi arrangerer.

Våre hovedsamarbeidspartnere