Bærekraftig byutvikling i praksis – studietur til Oslo - Program
Med forbehold om endringer.
Dag 1: Torsdag 24. april
09:30 Start på Tullinløkka
Vi møtes utenfor Kristian Augusts gate 13 på Tullinløkka. Nærmeste tog- og t-banestasjon er Nationaltheatret stasjon. Trikken stopper rett utenfor bygget.
09:30 Om Futurebuilt og innovasjonsprosjektene
FutureBuilt-programmet er et innovasjonsprogram og utstillingsvindu for de mest ambisiøse aktørene i byggenæringen. Visjonen er å vise at det er mulig å utvikle den bærekraftige og attraktive nullutslippsbyen. I 2023 ble Bergen med i Futurebuilt, som første kommune utenfor hovedstadsområdet, og hos oss er allerede en rekke prosjekter i sving. Vi tar turen til Futurebuilts hovedkontor i Oslo med omvisning i forbildeprosjektet Kristian Augusts gate 13.
Vi treffer daglig leder Birgit Rusten og fagleder Erlend Seilskjær i Futurebuilt. Vi tar en gjennomgang av Kristian Augusts gate 13, for så å treffe Øystein Aurlien som er ansvarlig for Tullinløkkasamarbeidet og vil fortelle litt om hvordan de bruker kvartalet som en arena fort samskaping. Nicolai Riise fra Mad arkitekter vil så fortelle og vise oss prosjektene Kristian Augusts gate 13, Trekantblokken, Rebell og Grensen 9 og fortelle litt om økonomisk bærekraft i ombruksprosjekter.




11:00 Rebel og Trekantblokka
Ombruk sto sentralt da Rebel og Trekantblokka ble modernisert. Rebel ble bygget som Televerkets hovedkvarter og ferdigstilt i to byggetrinn i 1962 og 1971. Trekantblokka sto ferdig i 1969 og oppført for Oslo Helseråd. Begge byggene er arkitektoniske tidsvitner med stor verdi. Dette har også stilt store krav til byggherre Entra og Mad arkitekter som har måtte balansere en rekke viktige hensyn i prosjektene.




11:45 Grensen 9
Grensen 9 er 2.0-versjonen av Kristian Augusts gate. I Grensen 9B har benyttet ombruksmateriell så langt det har latt seg gjøre. Alt som kan brukes om igjen er tatt vare på, og hele prosjekteringsteamet har holdt øynene åpne for ombruksmaterialer i omløp. Resultatet er en klimagassreduksjon på 93 prosent sammenlignet med et nybygg, og i tillegg mener arkitektene å ha knekt koden for lønnsom ombruk som Nicolai Riise kommer til å fortelle litt nærmere om.
12:30 Lunsj
14:30 Besøk til ombrukssentralen
En av Europas største ombrukssentraler finner vi på Økern hvor Sirkulær Ressurssentral og Ombygg holder til. Ombrukssentralen med 4.500 kvadratmeter innendørs lokale tilbyr høykvalitets ombruksvarer og utleie av lagerplass. Vi tar t-banen til Økern for å finne ut hvordan en ombrukssentral fungerer i praksis.



19:00 Middag
Middag på Dinner Nationaltheatret i Stortingsgaten 22.
Dag 2: Fredag 25. april
09:15 Start ved Skur 38
Vi møtes senest kl. 09:15 på Akershusstranda 53 for dagens første post på programmet.
09:15 Besøk til Oslo Havn
Skur 38 – Oslo havns hovedkontor på Vippetangen – er rehabilitert til et moderne kontorbygg med gode utearealer som bidrar til positiv utvikling av området. Bygget står på Byantikvarens gule liste og er merket verneverdig i maritim kulturminneplan for Oslo. Rehabiliteringen er gjort på en måte som synliggjør byggets historie, samtidig som moderne teknologi og energieffektive løsninger er tatt i bruk. Arbeidene startet høsten 2020 og bygget var innflyttingsklart sommeren 2022.
Vi møter Ingunn Kvernstuen, arkitekt i Oslo Havn.




10:15 Besøk til Snøhetta i Skur 39
Snøhetta er et verdensledende arkitektfirma med blant annet operaen i Bjørvika og biblioteket i Alexandria på merittlisten. Firmaet har avdelinger i USA, Australia, Hong Kong og en rekke europeiske land. Vi besøker Snøhettas hovedkontor i Oslo. Kontoret hadde sin første adresse over Dovrehallen i Storgata 22 i Oslo, og har hentet navnet sitt fra Dovrefjells høyeste topp, Snøhetta.
Vi møter Tonje Værdal Frydenlund, director of operations i Snøhetta.




Byutvikling til folket!
11:15 Velkommen til Vippa!
Vippa Oslo er et mat-, kultur- og læringssenter helt ytterst på Vippetangen.
Hva betyr stedet for bylivet?




11:20 Strategisk byutvikling: Fra frimerkeplan til områderegulering
Vi møter byutviklingsnestor Ellen de Vibe, tidligere mangeårig byplansjef i Oslo kommune.




11:40 Naturrestaurering og utbygging i havneområder - er begge ting mulig?
Arkitekt Øystein Rø fra Transborder kommer for å snakke om kontorets Havby-prosjekt og planene for et pilot-anlegg for naturrestaurering på Sukkerbiten i Oslo. Transborder er i år invitert til Venezia-biennalen for å vise dette arbeidet.
12:00 Lunsj på Vippa
12:30 Samarbeid for bylivet
Kort innledning ved Ida Gravdal Haldorsen, leder for Bjørvikaforeningen.
12:45 Byvandring
Studieturen avsluttes med byvandring sammen med Ellen de Vibe i store transformasjonsområder, fra Barcode og Bjørvika, til Sørengautstikkeren. Her får vi høre om hvordan man har lyktes, irrgangene fra skisse til ferdigstillelse. Og så, hvordan man har jobbet for å skape liv i byrommene og tilrettelegge for lønnsomme, uadvendte virksomheter i førsteetasjene.




14:30 Slutt
Programmet avsluttes på Sørengautstikkeren. Nærmeste tog- og t-banestasjon er Oslo S.