Matavfall er avfall i sin mest spennende form, og vi har mye av det. Så mye at det står for 24% av globale klimagassutslipp. Matavfall er biologi - levende organismer - og med rett fraksjonering og smidige prosesser for utsortering og hygiene, kan verdien av det maksimeres.
Den mest naturlige metoden er kompostering, nemlig omdanning av matavfall til gjødsel, og det er det Wastech driver med. De utvikler sin egen unike metode inspirert av bokashi, en type fermentering av matavfall brukt i husholdninger, og denne er beregnet å kutte opp til 95% av utslippene sammenlignet med tradisjonell avfallshåndtering.
Her benytter man altså matavfall til å fremstille et produkt som troner høyest på listen over verdens viktigste ressurser. Gjødsel danner livsgrunnlaget for oss alle, men de økonomiske og miljømessige utfordringene knyttet til det moderne landbrukets avhengighet av kunstgjødsel har skapt et enormt og kritisk behov for nye løsninger.
Ut av 1000 kg matavfall kan Wastech produsere 15 000 liter flytende organisk gjødsel, og blant målene er å utvikle produkter som erstatter kunstgjødsel for godt. Et hårete mål, men er det mulig? Ja, definitivt, mener Wastech, og nøkkelen er samarbeid.
– Samarbeid er et av de mest sentrale bærekraftsmålene, og da bør fokus naturligvis ligge på å bygge kultur for deling av ressurser og kompetanse mellom aktører i næringslivet. Vi må skape et nettverk av løsninger som utfyller hverandre, sier Rebekka Louise Knotten, forretningsutvikler i Wastech.
Så hvorfor trengs akkurat Wastechs løsning? Får man ikke gjødsel fra for eksempel biogassproduksjon?
– Biogass er ikke en metode som er utviklet med hensikt om å ivareta næringsinnholdet i matavfallet og produsere kvalitetsgjødsel. Her får du et restprodukt som ikke er sammenlignbart med det vi ønsker å utvikle. Bærekraftig utvikling og best mulig bevaring av ressurser krever at man har flere tanker i hodet samtidig, forteller Rebekka.
Om Wastech
Fredrik Schmidt Fotland stiftet Wastech AS i 2021. Siden da har selskapet etablert sitt første prosessanlegg i Øygarden, inngått et innovasjonssamarbeid med Bergen kommune og vokst til et team på åtte ansatte. Les mer på wastech.no.