Ny rapport: Stort potensial for helsenæring i Bergen

En ny rapport fra EY på vegne av ekspertgruppe Helse i Bergen Næringsråd kartlegger helseaktørene i vår region. Den viser at vi har et enormt potensial for å bygge helserelatert næring på vårt store, verdensledende forskningsmiljø.
  • Publisert lørdag 9. desember 2023

Rapporten ble nylig overlevert ekspertgruppe Helse, som ledes av Kjerstin Fyllingen (adm.dir. på Haraldsplass Diakonale Sykehus) og koordineres av Sverre Simen Hov (Bergen Næringsråd).

- Vi har store muligheter basert på våre forskningsmiljøer, som på flere områder er verdensledende, sier Hov, og understreker at vi må sørge for godt og felles utviklende samarbeid mellom offentlige og private virksomheter for å realisere potensialet.

Rapportens konklusjoner kan oppsummeres slik:

Helsesektoren i Bergensregionen: Mange aktører, sterke på forskning og innovasjon, mye kompetanse, men suksesshistoriene når ikke ut

Bergensregionen har en stor og velfungerende helsesektor som sysselsetter en betydelig andel av befolkningen. Sektoren omfatter et bredt spekter av aktører. Regionen har mange styrker. Verdensledende forskning trekkes frem som én betydelig konkurransefordel. Det er imidlertid viktig at aktørene arbeider bedre med å kommunisere hva de er god på og hvilke gevinster som kan realiseres dersom de ulike aktørene samarbeider i større grad.

Store ambisjoner, og en gradvis vekst i helsenæringen, men fortsatt er det langt igjen til det utgjør en stor næring for regionen

Verdensmarkedet for helsetjenester, varer, og teknologi er enormt. Helsenæringen utgjør fortsatt en svært liten del av næringslivet i regionen. Selv om det har vært en gradvis økning i både antall selskaper og deres omsetning de siste åtte årene, er det få av disse som har lykkes i å ta betydelige markedsandeler utenfor Norge. Videre trekker respondentene frem at vi fortsatt, i for stor grad, arbeider i siloer og har for lite samarbeid og samhandling på tvers av aktørgruppene.

Store muligheter for å bygge helsenæring og en global helse-hub, men vi ligger ikke først i løypen

Gitt forutsetningene og de naturlige konkurransefortrinnene til regionen, tegner det seg et bilde av et stort potensiale for å bygge mer helsenæring. Men mange av selskapene innen helse har lange utviklingsløp og salgssykluser som gjør at vi allerede er sent ute dersom de neste store vekstselskapene skal oppstå og utvikles i Bergensregionen. Samtidig er vi i en global konkurranse og andre byer og regioner har allerede begynt investeringene og satsingen.

Skal vi lykkes med en satsning må vi sørge for gode rammevilkår, få frem en industriell «motor», og en felles strategisk satsning

En vellykket satsning fordrer at vi får til en kulturendring, der kommersialisering innenfor helse blir sett på som positivt. Samtidig er det behov for et løft av rammebetingelsene og en styrking av kompetanse for å ta selskaper fra startup til scaleup. For å lykkes er det kritisk at vi får frem en eller to industrielle «motorer» som kan skape ringvirkninger og samtidig stimulere andre til å lykkes. Noen hovedsteg gir et utgangspunkt for det videre arbeidet med å bygge mer helsenæring: på kort sikt må det etableres en paraply, på mellomlang og lang sikt må vi samles for å skape en attraktiv helse-hub.

Helsesektoren står overfor omfattende samfunnsendringer

Innen kort tid må vi re-designe måten vi leverer helsetjenester på. Vi må bytte gir for å sikre en bærekraftig helsesektor i årene fremover. Dette vil kreve et felles samarbeid og samspill mellom offentlige og private aktører. Rapporten understreker at dersom vi griper sjansen nå kan det gi stor verdiskapning og mange arbeidsplasser i regionen. Men vi har dårlig tid: Arbeidet med å utvikle regionen til en attraktiv lokasjon for å både satse, investere, og vokse i, må starte nå.

Sverre Simen Hov er optimist på Bergens vegne:

- Det er ingen grunn til at ikke Bergen kan ta viktige posisjoner både nasjonalt og globalt i dette umettelige markedet, som har potensial til å erstatte oljeinntektene våre. Vi har tradisjon for næringsvirksomhet, forskning og utdanning, verdensledende teknologi og et betydningsfullt medisinsk arvesølv. Vi klarer å bli verdensledende i mange næringer utenom energi og hav. Nå må vi samles for å satse på helse, mener Hov.

Våre hovedsamarbeidspartnere