Tradisjonen tro hipser Bergen Næringsråd noen som fortjener en ekstra oppmerksomhet under Årsmiddagen. På bergensk betyr "å hipse" det å løfte noen opp og frem i lyset og gi ros og anerkjennelse.
- Bergen skal aldri være seg selv nok. Vi ønsker i kveld å hipse noen som har gjort en enestående, internasjonal innsats. Det handler om direkte hjelp til folk som virkelig trenger det, og arbeidet utføres med stort mot og helt uten byråkrati.
Det er krig i Europa, og krigen angår oss alle. Ukraina får mye hjelp, men behovet er så bunnløst stort. Derfor gjør det en forskjell når folk kommer sammen – ulønnet og frivillig – og leverer det Ukraina trenger.
På kort tid er det samlet inn 130 millioner kroner. Det er foretatt mer enn 40 forbløffende reiser. Så langt er det levert over 20 000 uniformsplagg og sko, nesten tusen droner, 240 kjøretøy, båtmotorer, routere, tonnevis med førstehjelpsutstyr, dronebeskyttelse og store generatorer. Alle leveranser følges personlig helt frem – ofte til fronten i Øst-Ukraina – for å være sikker på at alt når frem dit det skal.
Jens Stoltenberg ble en gang kontaktet av en svært formuende nordmann. Han lurte på hvordan han kunne hjelpe Ukraina. Stoltenberg svarte: – Peter Frølich, Roy Jacobsen og de gutta der. De kjører ned utstyr og biler og greier. Gi dem pengene dine. Og hvis du har mer penger du sliter med å bli kvitt, skal jeg hjelpe deg.
Det er en stor glede å hipse «Fritt Ukraina», sa Monica Mæland før Peter Frøich og Natalia Golis kom opp og tok imot utmerkelsen.
Det Nyttige Selskab ble også hipset denne kvelden.
- Noe av det vi liker best av alt er å hipse noen som har satt Bergen på kartet og bidratt til å vise fram våre næringer og vårt kulturliv», sa Monica Mæaland før spenningen under Grieghallens mange lyspunkt ble utløst.
Bergen Næringsråds historie går tilbake til 17. november 1845. Men det finnes altså høyst levende organisasjoner i denne byen som er eldre enn oss. En av disse så dagens lys så tidlig som i 1774. Vi snakker med andre ord om en 250-års jubilant.
Blant tidligere ledere – de kaller det preses – finner vi stortingspresident Wilhelm F.K. Christie, statsminister Christian Michelsen og statsminister Johan Ludwig Mowinckel.
Jubilanten har gjennom alle disse årene bidratt til at Bergen er verdens vakreste by.
I begynnelsen handlet det om formuende, men svært moderne bergensere med et viktig mål: Å stimulere til økt produksjon innenfor landbruk, fiske og håndverk på hele Vestlandet. Sånn sett viste de vei mot en erkjennelse som i dag står sterkt: At Bergen og Vestlandet er helt avhengig av hverandre. Senere har våre myndigheter overtatt mye av ansvaret for dette, og i dag bidrar den utpekte først og fremst til byens forskjønnelse.
De startet den første sparebanken i Bergen i 1823. Holberg-statuen på Vågsallmenningen ble avduket på dikterens 200-årdag i 1884. For nær 100 år siden sørget de for å redde Schøtstuene.
Parker, benker og statuer. Som oftest hadde de mer enn en finger med i spillet. I senere år har de gitt oss Knut Steens monument over byens grunnlegger, kong Olav Kyrre, på plenen foran Bergen Offentlige Bibliotek og Menneskerettighetenes plass på Møhlenpris.
- Jubilanten startet som et patriotisk fellesskap for å fremme ulike næringsveier til Bergen. 250 år senere leverer de fortsatt, og det er en stor glede for meg å be
preses Monica Jangaard å komme opp hit og ta imot utmerkelsen, sa Monica Mæland.