Sterkere forventning om grønt skifte, men tapper bedriftene for egenkapitalen som skal til. Dette er den korte oppsummeringen av statsbudsjettet etter et rød-grønt forlik.
Med dette forliket økes eierskatten med ca 4,8 mrd. For mange eiere må dette tas ut som utbytte fra bedriftene de eier. 4,8 mrd i skatt er bare sluttsummen. For å kunne få ut netto 4,8 mrd til eier, må norske bedrifter ha et overskudd før skatt på 9,5 mrd med ny utbytteskatt. Dette er penger som kunne gått til grønne investeringer fremover. Med normal overskuddsgrad, tilsvarer det verdien av en omsetning på 150-190 mrd.
Skatten øker for mange lønnsmottakere, det vil bety høyere lønnskrav i et allerede hett arbeidsmarked.
Skatten øker for eiere, gjennom økt utbytteskatt og økt eierskatt. Det siste gjelder bare norske eiere, utenlandske slipper denne.
I tillegg skrus det hardere til overfor private velferdstilbydere. Vi aner konturene av et forbud mot private tilbydere. Vi er spesielt overrasket over et forslag der velferdstilbydere ikke skal ha lov til å drive med annen virksomhet i samme selskap. Det vil være et hinder for en fornuftig og hensiktsmessig organisering av drift. Det aner oss at det ikke er snakk om likebehandling her.
I sum betyr de budsjettendringene som nå vedtas en ytterligere forverring av næringsprofilen i budsjettet. Samme dag som næringsministeren besøker Bergen, er det altså klart at bedriftene og bedriftseierne må ut med om lag 4,8 mrd mer i eierskatt, de ansatte må betale mer av lønnen sin i skatt, og næringssatsene bare økes med om lag 3,5% av dette. Vi snakker om å gi med en hånd og ta med 30.