Når vi må, så klarer vi det!

- Vi bør gripe mulighetene med begge hender og si at denne krisen er starten på den nye veien og nye måten vi skal jobbe på. Hvordan vi skal løse de store utfordringene og problemene sammen her for denne regionen, mener Elise Sæle Dahle, daglig leder og partner i Haltenbanken.
  • Publisert fredag 26. februar 2021

- Vi bør gripe mulighetene med begge hender og si at denne krisen er starten på den nye veien og nye måten vi skal jobbe på. Hvordan vi skal løse de store utfordringene og problemene sammen her for denne regionen, mener Elise Sæle Dahle, daglig leder og partner i Haltenbanken.

_____________________________________________
Navn:                        Elise Sæle Dahle
Tittel:                        Daglig leder / partner  
Bedrift:                     Haltenbanken
Kjernevirksomhet: Designbyrå
______________________________________________

Hvordan er ståa i din bransje i disse dager?
- Jeg tror at mange har blitt truffet ganske hardt i vår bransje. 
Vi i Haltenbanken har klart oss veldig godt gjennom hele perioden egentlig. Det var hardest for oss akkurat når samfunnet stengte ned. Mest for de arbeidstakerne som har små barn, da skolene og barnehagene ble stengt. Da de var stengt var det ikke så lett å få gjort jobben sin.

Hva kjenner dere på som den største utfordringen?
- Det at den menneskelige kontakten er borte har vært den største utfordringen hos oss. Det å samhandle tverrfaglig, kreativt og digitalt er mye vanskeligere og mer utmattende enn å være sammen fysisk. Fysiske møter gir energi, digitale møter er noe helt annet. Så det er utfordrende å holde innsats, motivasjon og spirit oppe, selv om kunder og samarbeidspartnere har vært helt fantastiske. De er velvillige til å prøve nye ting, og finne løsninger til å gjøre ting annerledes.

Hvilke av myndighetenes tiltak har hatt størst betydning for bransjen, og hvilke nye tiltak ville være viktig i tiden fremover?
- For oss er det to ting som er veldig viktig.  Det ene er at skole og barnehager holdes åpent. Det er en helt avgjørende for at arbeidstokken min skal klare å jobbe og holde ut. I den forbindelse har det vært veldig bra med tiltakene som går på omsorgsordningene der de ansatte har fått lov til å være hjemme når barna trenger tilsyn. 

- Det andre tiltaket som er veldig viktig for oss er at det finnes midler til å sette i gang innovasjons- og omstillingsprosjekter. Det er viktig for oss at ikke alt fokus hos oppdragsgiverne handler om drift. Vi jobber stort sett med utvikling av nye prosjekter og nye tjenester, nye løsninger, i det hele tatt utvikling. For oss er det helt avgjørende at det ikke stopper opp.

Hva tenker du om fremtiden?
- Jeg ser positivt på fremtiden. En ting jeg synes at pandemien har vist oss er at vi klarer å omstille oss. Vi jobber aktivt med bærekraft og sirkulær økonomi, og som klimapartner. Vi står foran en enorm omstilling de neste årene. Selv om det er veldig mange store vanskelige utfordringer vi skal gjennom er Norge nødt til å endre seg. Det kommer til å påvirke oss masse. Så velger jeg å være optimistisk på at når vi må, så klarer vi det.

Hva er så langt den mest negative konsekvensen av pandemien for din næring? Og den mest positive? 
- Den mest negative konsekvensen av pandemien for oss er foreløpig at vi jobber for mye hver for oss, i stedet for sammen. Det er enklere å lage modige visjonære prosjekter når man har støtte, trygghet og god samhandling i teamene som jobber sammen. Det vi er mer usikker på er ettervirkningene av pandemien. Vi ser fram til å jobbe med endrings- og innovasjonsprosjekter for både offentlig og privat virksomhet. Da er det viktig at ikke hele næringer blir liggende nede med brukket rygg.

- Den mest positive er at digitalisering har skutt fart. Åpenheten for å prøve nye digitale verktøy hos alle er jo mye mye større enn den var for ett år siden. Så er det mye enklere å få til digital samhandling enn før. 

- Det er også veldig positivt for oss at bærekraft er kommet høyere på agendaen. Vi ser at stadig flere oppdragsgivere setter det som kriterie i innkjøp og anbudsrunder. Vi tenker at det er helt avgjørende for at vi skal klare å komme fram med nye løsninger og  jobbe på nye måter. Det er kanskje ikke direkte konsekvens av pandemien, men jeg opplever at det er noe med forståelsen og det å jobbe annerledes.

Kan koronakrisen også være en anledning til å styrke bergensregionens posisjon og konkurransekraft? I så fall, på hvilken måte? 
- Det synes jeg absolutt det kan. Vi har mye fremoverlent næringsliv i regionen. Vi har fylke og kommune som har satt ambisiøse klimamål. Jeg mener at dette er absolutt en gylden mulighet til å endre oss til å jobbe mot den nye verdenen og det nye arbeidslivet. Det er en av de store styrkene vi har her som en liten by i forhold til andre steder i verden.  Jeg mener at vi bør gripe mulighetene med begge hender og si at denne krisen er starten på den nye veien og nye måten vi skal jobbe på. Hvordan vi skal løse de store utfordringene og problemene sammen her for denne regionen. 

Har du noe på hjertet som jeg nå ikke har spurt deg om?
- Jeg savner å møte folk. Jeg savner det som oppstår i mellom de organiserte samtalene. Jeg savner også kompetansehevende seminarer og foredrag.  Det jeg savner mest av alt er samtalen vi har i pausene, og i etterkant opplever jeg at det er i samtalene nye tanker og perspektiv oppstår. Det får man ikke helt til på samme måte gjennom digitale verktøy.

Våre hovedsamarbeidspartnere