Over 180 deltakere fikk med seg Vekstkonferansen «Muligheter i trangere tider», tirsdag 28. mars. Det er naturlig å bli usikker og passiv når ting er krevende, men velger du å satse, kan du få et stort konkurransefortrinn. Vi må bli flinkere til å samarbeide, var hovedbudskapet til innlederne.
– Vi har sterke klynger i Bergen, men for lite samarbeid og deling. Det skjer mye spennende, men mange blir stoppet av rammebetingelsene. Hele verdikjeden må fungere, oppfordret Thina Saltvedt, sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea.
Innovasjon blir til i krisetider. Covid-19 viste oss at det var mulig å tenke nytt, påpekte Saltvedt:
– Når vi føler en krise, håndterer vi det som en krise. Siden klimakrisen kommer i sakte tempo, føler vi ikke krisen sterkt nok til å måtte endre oss. Men klimakrisen kommer, og den vil treffe oss mye hardere. Vi kan endre dette hvis vi vil!
Gjør søppel til suksess
I store deler av verden finnes det enorme mengder avfall som vi ikke blir kvitt. Selv om vi tenker at vi er flinke til å håndtere avfall i Norge, er vi bare 2,4 prosent sirkulær. Vi har fortsatt en lang vei å gå, sa Tore Totland, gründer av Carrot AS. Selskapet springer ut fra et innovasjonsprosjekt i Bergens interkommunale renovasjonsselskap (BIR).
– Vi mangler en gulrot, altså intensiver for å få det til. Sirkulærøkonomi er et lagspill, ingen klarer det alene. Vi fokuserer kun på avfall, og har sett at data kan endre måten folk tenker. Vi skal endre en tradisjonell bransje som ikke ønsker data, fortalte han.
Carrot begynner å ta Norge med storm. Mye av tiden går til å lære opp markedet og til å samarbeide med aktørene.
Innovasjoner driver aksjekurser
Bergen kan sammenlignest med Seattle, Boston og San Fransisco, mener Tor W. Andreassen, professor ved NHH.
– Vi er så bergenske at vi ikke orker å jobbe sammen. Det er ingen andre steder som har så mange klynger som i Bergen. Likevel er det en underutnyttet ressurs.
Er det noe næringslivet bør investere i fremover, er det i teknologi og kunstig intelligens (AI). Teknologiaksjene går opp, fortalte Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.
– Vi i næringen har nye øyne på oss, og vi skal levere innen bærekraft, følge krevende regulatoriske forhold, politikk og økt fokus fra omgivelsene, samtidig som det er knapphet på ressurser, krav til systemer og formaliteter, automatisering, digitalisering og teknologiutvikling. Vi må jobbe knallhardt for å utvikle næringen videre og få de politiske rammevilkårene på plass for å klare det, sa Arne Møgster, konsernsjef i Austevoll Seafood.
– Når det brenner, kommer motet. Foreløpig brenner det ikke nok til at vi får fart på transformasjonen. Et utfordrende skatteregime gjør at vi er nødt til å ta transformative grep. For noen bransjer brenner det mer enn andre. Da kommer «guts’en», påpekte Linda Litlekalsøy Aase.
Hvordan se muligheter?
Brødrene Jakob og Henrik Ingebrigtsen delte sine beste råd om hvordan nå hårete mål:
– Sett deg korte og langsiktige mål, og gjør det du sier du skal gjøre. Alle vet hva som skal til for å vinne, men det er lett å si og vanskelig å gjennomføre. Vi kan alle lage verdens beste ostesmørbrød, men forskjellen ligger i hvor detaljfokusert du er. Gjennomfører du planen?
Mange i næringslivet er slitne, og trenger å få opp selvtilliten igjen. Mentaltrener Cecilie Ystenes Myhre hadde noen verktøy for å oppnå det:
– Hold et styremøte med deg selv og hva du skal beslutte. Hjernen vår elsker beslutninger. Spill på lag på hodet ditt og kom raskt til aksept. Ikke bruke energi på ting du ikke får gjort noe med, sa hun.
Det tar 10.000 timer å bli virkelig god til noe.
– Tenk på det neste gang du stiller krav og forventninger til deg selv!