- Vi budsjetterte med 21 millioner kroner i billettinntekter denne sesongen, og nå er det er ikke sikkert vi kan ha folk på stadion i 2020 i hele tatt, sier Vibeke Johannesen i Brann.
_______________________________________
Navn: Vibeke Johannesen
Tittel: Daglig leder
Bedrift: Sportsklubben Brann
Antall ansatte: 51
Omsetning: 120 millioner
Kjernevirksomhet: Toppfotball
_______________________________________
Regjeringen har endelig åpnet for fotballtrening. Hvordan er stemningen på stadion?
- Stemningen på Stadion ble betydelig bedre den dagen vi fikk melding om at vi kunne starte opp igjen med kontakttrening for a-laget og at det blir Eliteseriestart i juni. Men jeg må tilføye at det er veldig få som faktisk er på Stadion. De fleste ansatte er fremdeles permittert og garderoben er låst. Spillerne møter på feltet ferdigskiftet. Men vi er veldig takknemlig for den muligheten vi har fått nå til å starte opp igjen med kjernevirksomheten vår. Det gir muligheter, og jeg er stolt over at vi som klubb har jobbet offensivt og målrettet for å få denne muligheten. Men det er mange kamper som må vinnes utenfor banen for at vi skal komme oss gjennom dette.
Hvordan har det gått utover økonomien?
- Koronakrisen har selvsagt rammet oss hardt økonomisk når vi ikke kan spille fotball og invitere publikum og samarbeidspartnere på kamp. Vi budsjetterte med 21 millioner kroner i billettinntekter denne sesongen, og det er ikke sikkert vi kan ha folk på stadion i 2020. I tillegg mister vi andre store inntekter knyttet til gjennomføring av kampene, som VIP-losjene, restauranten og Fanzonen.
Mange fotballspillere er blitt permitterte i løpet av koronakrisen, mens våre spillere, trenere og ledelsen har tatt et kollektivt lønnskutt på 20 prosent. Vi har løst det på denne måten for å kunne opprettholde aktiviteten og for å ivareta verdiene. Ledergruppen har jobbet kontinuerlig og mer enn noen gang for å finne løsninger i denne ekstraordinære situasjonen.
Hvordan reagerer brannsupporterne og sponsorene på situasjonen?
- Det er en enorm kjærlighet til denne klubben. Det er rørende å se at supporterne har tatt initiativ til å samle inn penger til en fiktiv fotballkamp for å støtte klubben, og til å kjøpe billetter til helsepersonell på en kamp der det etter hvert blir tillat med publikum. Dette legger spillerne merke til og det skaper et større klubbsamhold og stolthet.
Vanligvis kommer ca 60 millioner av klubbens inntekter fra bedriftsmarkedet. Selv om samarbeidspartnerne våre rammes på ulike måter av denne situasjonen så jobber vi med å sikre gode løsninger og aktiviteter for dem selv om vi ikke har publikum på stadion. Vi må tenke nytt og samarbeide på nye måter, men vi spiller på lag og det er jo det morsomme med jobben vår. Vi jobber åpent og ærlig sammen med klubbens partnere og vi skal hjelpe hverandre også nå. Blant annet ser vi på en mulighet sammen med Fjordkraft for å vise kampene på drive in storskjerm.
Hvordan treffer krisepakkene Brann?
- Tiltakspakkene har ikke truffet i det hele tatt frem til nå. Så lenge sesongen og kampene bare er utsatt hadde vi ikke grunnlag til å søke om støtte fra idrettspakken slik den var skissert. Selv om vi begynner å spille kamper så blir det uten publikum og uten billettinntekter.
- Jeg har vært i tett dialog med flere politikere, og hadde møte med statsminister Erna Solberg dagen før fotballen fikk beskjeden om oppstart. Nå har vi fått positive signaler på at det vil komme justeringer som vil treffe vår bransje bedre, men vi venter fremdeles i spenning knyttet til detaljene.
Hvilke utfordringer har du hatt som leder?
- I denne bransjen er det alltid mye usikkerhet. Vi vet ikke hvor vi ender på tabellen, det er opp- og nedturer, det er stang ut og stang inn. Så på en måte har vi nok bedre forutsetninger enn andre for å kunne jobbe under usikre forhold og uten å kunne planlegge detaljert langt frem i tid. Vi jobber alltid med langsiktige planer som justeres etter situasjon og muligheter. Vi blir målt kontinuerlig og dette er ikke en vanlig jobb, det er en livsstil, for de i administrasjonen, på drift, akademiet, trenere og spillerne.
Jeg er en leder som liker å være tilstede, treffe folk fysisk og gi direkte tilbakemeldinger. Det får jeg ikke til på samme måte lenger og det er utfordrende.
Tror du krisen vil få varige konsekvenser klubben?
- Når samfunnet er tilbake til normale tilstander så tror jeg det er en større takknemlighet for alle mulighetene vi har i dette landet, i denne byen. At vi gleder oss over å kunne gå på fotballkamper, kulturarrangementer og konserter. Og jeg håper at flest mulig benytter seg av dette, slik at mulighetene består, og blir best mulig. Bergenfest blir best når Frank Nes og gjengen selger ut alle billettene, Ole Bull Huset med Sølvi Rolland i spissen kan gi oss enda bedre opplevelser når vi velger å benytte oss av tilbudet, Brann Stadion og Sportsklubben Brann blir bedre av at flest mulig kommer på kamp. Kanskje finner vi en helt ny glede i dette, og ting vi tar for gitt kan bli sett i et nytt perspektiv.
- I denne tiden jobber vi tettere med de andre klubbene og fotballforbundet enn vi har gjort tidligere, for felleskapets beste. Det tror jeg vil fortsette. Og så tror jeg lidenskapen og engasjementet til fotballen blir minst like stor.
Noe du vil tilføye til sultne brannsupportere?
- Jeg vil si til klubbens supportere at vi gjør alt det vi kan for å ta vare på klubben din gjennom denne kritiske situasjonen. Vi vet hvor mye klubben betyr for så mange. For felleskap, vennskap og følelser i alle varianter. Vi står sammen i verdens vakreste by og vi bygger klubben sammen. Vi er så utrolig glad for at vi snart skal spille fotball igjen på stadion! Og så gleder vi oss stort til å kunne invitere samarbeidspartnere, støttespillere og supportere på kamp – på Stadion – etter hvert. Vi skal fortsette å gjøre en forskjell. For vi er Brann – Bergens stolthet!