Er vestlandsbedriftene rustet for tøffere tider?

  • Publisert mandag 21. august 2023

Av: Marianne Wik Sætre, regionbanksjef DNB Bedriftsmarked Vestlandet og Monica Mæland, adm. direktør Bergen Næringsråd

For mange bedrifter har de siste årene vært preget av usikkerhet i en stadig mer kompleks verden. Vi har vært gjennom en pandemi, etterfulgt av geopolitisk uro og en hjerteskjærende krig i Ukraina. På tross av et robust og omstillingsdyktig næringsliv, er det liten tvil om at mange bedrifter opplever utfordringer knyttet til inflasjon, lav kronekurs, rekordhøye strøm- og råvarepriser, økende rentekostnader og mangel på kompetanse.

Bergen Næringsråds siste medlemsundersøkelse viser at fremtidsutsiktene til vestlandsbedriftene har blitt mer pessimistiske. I mai var 31 % av medlemmene positive til fremtiden til virksomheten, mens i dag viser undersøkelsen at tallet har falt til 23 %. Torsdagens rentemøte i Norges Bank signaliserer at rentetoppen trolig ikke er nådd enda. Ifølge medlemsundersøkelsen mener 30 % av bedriftene på Vestlandet at rentesituasjonen nå er svært krevende. I tillegg til rentenivået, trekker bedriftene frem tøffere marginer, dyrere strøm- og råvarepriser og kronekurs som de største utfordringene fremover. Klimakravene strammes også inn, noe som krever store behov for investeringer i mange sektorer. Kan vi risikere at dagens økonomiske situasjon og klimakrav blir for krevende for bedriftene?

Konkursdata fra Brønnøysundregisteret viser at det har vært 31 % flere konkurser hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Spesielt innen bygg- og anleggsbransjen, detaljhandel og innen hotell og restaurant, ser vi nå at flere har det tøft. Det må likevel legges til at vi kommer fra et historisk lavt konkursnivå, mye takket være offentlige tiltak og støtteordninger gjennom pandemien.

Til tross for mer krevende tider står de aller fleste bedriftene i Norge og på Vestlandet støtt. Dette gjenspeiles i lav arbeidsledighet og en imponerende omstillingsevne hos bedriftene. Mange av næringene der Norge og Vestlandet er tungt vektet går bra, noe som gir oss et godt fundament for videre vekst og eksport i årene som kommer. Norges sjømatråd melder at det er eksportert sjømat for 67,5 milliarder kroner hittil i år, dette er opp nesten 10 milliarder sammenlignet med samme periode i fjor. Den lave kronekursen gir økt stimuli til eksportbedriftene, noe vi ser er spesielt gunstig for vestlandsbedriftene som driver innen sektorer som sjømat, shipping, olje og gass og fornybar.

Bedriftene i vår region står for 6 % av selskapene på Oslo Børs. Mowi, Lerøy Seafood, Austevoll Seafood og Grieg Seafood står for hele 84 % av markedsverdien for vestlandsbedriftene på Oslo Børs. Selskaper av en slik størrelse er viktige i omstillingen til et grønnere og mer bærekraftig samfunn, og vi ser at dette er noe som prioriteres. For å lykkes er det avgjørende med forutsigbare rammebetingelser for å sikre at investeringene ikke stopper opp, og at Norge fortsatt skal være et attraktivt land å investere i. Det vil også kreve store investeringer i energiomstillingen, og det vil være avgjørende med raske politiske beslutninger for å sikre utvikling av strømnett og infrastruktur i takt med elektrifiseringen.

Vi velger å være fremtidsoptimistiske. Vestlandsbedriftene har gjennom alle tider vist en unik evne til omstilling, og vi tror de vil lykkes også i tiden som kommer. For å ruste oss best for fremtiden, må investeringstakten opp for å sikre at vi ikke mister posisjon og fart i det grønne skiftet. For å nå ambisjonene om et mer bærekraftig samfunn er det avgjørende med et godt samarbeid mellom næringsliv, finans og det offentlige.

 

Våre hovedsamarbeidspartnere