Byrådsleder, Christine Meyer (t.v) og Silje Ulveseth, næringspolitisk rådgiver hos Bergen Næringsråd under frokostmøte om tyveri i varehandelen

Flere unge stjeler, men de voksne er verst

Nasking er et økende problem i Norge. Tall fra Straffesaksregisteret viser at politiet mottok 10.000 anmeldelser av typen mindre butikktyveri til og med august i fjor, men fortsatt er det mange som ikke anmelder.
  • Publisert mandag 29. januar 2024

 

Merkbare endringer i ungdomskriminaliteten

Fredag 26. januar arrangerte Bergen Næringsråd et frokostmøte om tyveri i varehandelen sammen med Rema 1000 og Bergen Sentrum AS. Her presenterte Sonja Lund, næringslivskontakten i Vest politidistrikt, politiets situasjonsforståelse. 

Næringsdrivende opplever en kraftig økning i antallet tyverier i butikk, og flere mener dyrtid er blant årsakene.

– Antall anmeldte butikktyveri har steget med ni prosent siden i fjor, men med 35 prosent blant de mellom 10 og 17 år. Dette til tross for at handelsnæringen bruker stadig mer penger på dyre sikkerhetstiltak. Næringen sier selv at det er en underraportering. Vi frykter store mørketall, sier Lund, som  jobber med å forebygge og redusere kriminalitet rettet mot næringsliv.

Hun oppfordrer næringslivet til å tørre å være i forkant. 

– Vi må flytte fokuset fra å “ta en butikktyv”, til å tenke tiltak for å tette mulighetsrommet for tyveri, sier Lund. 

I møtet påpekte Ann-Margrit Grip, SLT-koordinator (samordning av Lokale rus og kriminalitetsforebyggende Tiltak) i Bergen kommune, at det er merkbare endringer i barne– og ungdomskriminaliteten. De er yngre enn tidligere, og flere barn under 15 år anmeldes for alvorlig kriminalitet. 

– Skal vi lykkes med å skape et tryggere samfunn, må kommunen, politiet, andre offentlige etater, næringslivet og ideelle organisasjoner samarbeide, sier Grip. 

 

– ​De voksne er verst

Jostein Straume, varehussjef for Obs Sartor, forteller at det har vært en økning på 41 prosent i antall som blir tatt av de sivile vekterne i butikken. Tallet er likevel lavere sammenlignet med flere andre Obs-butikker. Han uttrykker også at det har blitt en tøffe seg kultur blant ungdom og at det har skjedd en holdningsendring. Likevel er det en annen gruppe som skiller seg ut. 

– De voksne er verst. Det er helt andre summer vi tar de for, og vi tar mange flere voksne enn unge på Sartor. Det er en helt annen utvikling enn det har vært tidligere, sier Straume. 

 

Fra ille til spinnvilt 

Arild Remme, regionsdirektør i Rema 1000, forteller at noen ansatte er redde for å gå på jobb. Det er ikke bare snakk om tyverier, men også vold og slåssing. Tyverier skjer i alle aldersgrupper, helt fra 10- 89 år. Men det er spesielt én ting som oppleves som frustrerende. 

– Anmeldte saker blir stort sett henlagt og får sjeldent konsekvenser. Hvis det ikke får konsekvenser, gjør du det igjen og igjen. Da får man en kriminell og ikke bare en småtyv. Vi er nødt til å ta dem, men da må vi alle jobbe sammen om det, sier Remme. 

– Anmeldelse utløser handlingsplikt hos politiet. Det er viktig å anmelde slik at politiet får beskjed om hvor de må styrke ressursene, hvis ikke blir det bare ord mot ord, råder Sonja Lund i Politiet. 

For å stanse den økende utviklingen av nasking kreves det altså et tett samarbeid mellom samfunnets aktører, og vi må finne de gode løsningene i felleskap. Byrådsleder, Christine Meyer, kunne love at dette møtet blir det første av flere. 

Våre hovedsamarbeidspartnere